Voet


Enkelverzwikking (Inversietrauma)
Klachten rondom de enkel en de voet komen veelvuldig en in allerlei vormen voor. Veelal hoor je het omzwikken van de enkel, vaak is er dan een enkelband aangedaan. Dit geeft klachten als pijn, zwelling, mobiliteitsbeperking, een instabiel gevoel of het niet goed kunnen belasten van de enkel en voet tot gevolg. 

Als enkelklachten aanhouden is het verstandig om een fysiotherapeut te benaderen. De kans op een nieuwe enkelverzwikking is namelijk vrij groot. Door middel van goed advies, tape en een trainingsprogramma is de kans op volledig herstel veel groter. 

 Fasciitis plantaris
Dit is een aandoening van de peesplaat onder de voet. deze peesplaat bestaat uit bindweefsel en loopt van de hak naar de tenen. De functie van deze peesplaat (fascie plantaris) is het instandhouden van de voetboog, het dempen van schokken en het ondersteunen van een goede afwikkeling van de voet. vaak is er sprake van een afname in kwaliteit van het bindweefsel, er is dus geen ontsteking.
Om verwarring te voorkomen met hielspoor , lichten we het verschil tussen beide toe. Bij hielspoor is er vaak een verkalking onder de hak aanwezig en bij fasciitis plantaris (nog) niet. 

Achillespeesklachten (Achilles Tendinopathie)
De achillespees is de pees van de kuitspieren, deze pees kan door veel herhalingen, een te grote kracht teveel op spanning komen te staan waardoor er weefselschade ontstaat. Het kan ook acuut ontstaan doordat er een ineens een grote kracht wordt gevraagd dan dat het aankan, vaak bij het afzetten voor een sprong.

Vaak ervaart men pijn aan de achterzijde van de enkel en/of stijfheid in de enkel. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens rust NA activiteiten die veel van de kuitspieren eisen bv. lopen, rennen (oneffen- of heuvelig terrein), springen. Vaak loopt men vaak te lang met deze klachten door. Wanneer de klachten langere tijd aanwezig zijn ervaart men ook toename van klachten TIJDENS sport en activiteiten. Bij forse klachten kan er bijna geen gewicht op het been gedragen worden en is lopen moeilijk uitvoerbaar.
Er kan sprake zijn van zwelling rondom de achillespees , drukgevoeligheid en voelbare verdikking van de pees ten opzichte van de andere zijde.
De meeste klachten genezen vaak goed in een acuut stadium bij adequate fysiotherapie. Zijn de klachten al langere tijd aanwezig voordat therapie ingeschakeld wordt dan kan een behandeltraject soms tot wel 6 maanden duren.

Chronische enkelklachten
Chronische enkelklachten kunnen het gevolg zijn van eerder doorgemaakt trauma. Een zeurend gevoel rond de enkel en voet na belasten of juist in rust kan heel vervelend zijn. De classificatie bij chronische problematiek is meer dan drie maanden klachten.

Instabiliteit is vaak de onderliggende oorzaak. De banden en de spieren die samen werken doen het niet goed meer waardoor er een disbalans aanwezig is. Dit vergroot de kans op hernieuwd of groter letsel. Een oefenprogramma op maat en de juiste adviezen geven een goed behandelresultaat.